marți, 30 aprilie 2024

(790 de zile)

 

Ura e o fregată rusească
berzele din Mariupol nu se vor mai întoarce mulți ani
nici celelalte păsări și animale alungate de suflul
exploziei
nici toți acești oameni pentru care
ceea ce era mai curat și mai simplu
s-a spulberat într-o clipă
transformându-se în cenușă
și pulberi de oase.

Ură. Puritatea ei,
comparabilă doar cu a celui mai teribil izotop,
pregătit pentru oarbă exterminare.
Ură. Uraniu. Întinși în șanțuri,
la Zaporojjia.
Atâtea milioane sub cerul de unde vine kalibr-moartea,
ca o răpăială de ură, uraniu din stepe,
oamenii din Harkiv și din Dnipro,
din Lviv, Kiev și Odesa.

Limbii lor reziliente, neretezată nici
după 790 de zile, un sprijin, o laudă –
monumentul imperfect al puterii celor
lipsiți de putere.


joi, 18 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 297



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 21 aprilie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Radu Sergiu Ruba și Raul Cozlean. În cadrul întâlnirii va fi prezentat volumul Ireversibil (Tracus Arte, 2024) de Radu Sergiu Ruba.


joi, 4 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 296

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 7 aprilie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu prozatorii Anca Chimoiu, Oana Paler și Horea Sibișteanu.


miercuri, 3 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 295



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 31 martie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Andrei Dósa și Ioana Iuna Șerban. În cadrul întâlnirii va fi prezentat volumul Ultima familie tradițională (OMG, 2024) de Andrei Dósa.

vineri, 22 martie 2024

La Bacău, cu „æs aliēnum” și „Poesis international” 32

 

Vineri 22 martie, de la ora 17, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău, merg cu cel mai recent număr, de la sfârșitul toamnei trecute, al revistei „Poesis international”, și cu volumul lansat joi seară la Institutul Blecher, æs alienum (Casa de Editură Max Blecher, 2024) de Mihók Tamás, care îmi va fi alături, într-un eveniment organizat și moderat de Adrian Jicu.


joi, 21 martie 2024

Institutul Blecher, ediția 294


 

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, joi 21 martie 2024, de la ora 20:00, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Mihók Tamás și Cătălina Matei, cu participarea percuționistului Juan Negretti.

Mihók Tamás (n. 1991, Oradea), poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor al revistei „Familia”. Din 2019, doctor în Litere. Autor a cinci volume de poeme în limba română și două în maghiară: Șantier în rai (2013), winrar de tot (2015), cuticular (2017), cuticulum vitae (2017), biocharia (2020), rizómazaj (2021) și æs alienum (2024), precum și al unui studiu, Bihorul poetic postbelic (2021). A tradus texte din peste șaptezeci de autori, publicându-le în reviste, antologii și volume individuale.
Cătălina Matei (n. 1988, București) a absolvit Facultatea de Litere și masteratul de Teoria literaturii și literatură comparată din cadrul Universității București, urmând, în paralel, cursurile Facultății de Interpretare Muzicală (UNMB). A co-tradus antologia Poeme alese de Anne Sexton. Autoare a două volume de poezie: Lanul cu sârme întinse (2014) și Iubirea pentru morți e cea mai mare (2022).
Juan Carlos Negretti (n. 1970, Mérida, Venezuela) a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Printre nenumăratele festivaluri și evenimente la nivel național, de remarcat este prezența de două ori la Festivalul de Jazz din Sibiu, apoi în mai multe ediții ale TIFF – cu un proiect de soundtrack pentru filme mute. Prin colaborările sale a susținut turnee la nivel european (Austria, Germania, Belgia, Turcia) și s-a numărat printre reprezentanții pavilionului României din cadrul Expoziției Mondiale 2005 AICHI – Japonia. Notabile sunt, de asemenea, și proiectele muzicale cu Teatrul Nottara și Teatrul Evreiesc de Stat.
Amfitrion: Claudiu Komartin

Evenimentul face parte din programul NOAPTEA DE POEZIE, organizat de asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), JTI și Opera Scrisă.ro

luni, 18 martie 2024

Miercuri, la Cărturești Verona

 


Anul trecut, pe 20 martie, am participat în cadrul proiectului „Raftul traducătorului” la o întâlnire despre Pier Paolo Pasolini, anul acesta va fi o discuție despre traducerile de poezie, miercuri de la ora 19, tot în subsolul de la Cărturești Verona, când voi intra în dialog cu George Volceanov și Alexandru M. Călin, moderați de Monica Manolachi, într-un eveniment co-organizat de ARTLIT, care va împlini peste câteva luni zece ani.