sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Apel pentru „O modestă propunere”.


     Pregătesc un text, intitulat probabil „O modestă propunere”, prin care le voi cere şi îi voi îndemna pe membrii juriului „Mihai Eminescu” Opera Omnia, după ceea ce s-a întâmplat anul acesta (deşi nu uit nici alte câteva premieri lipsite de fler şi de argumente serioase – îl menţionez, din ultimii cinci ani, doar pe Nicolae Prelipceanu, şi cred că-i de ajuns), să se retragă.
     Nu mă interesează ce consecinţe va avea această scrisoare (ba da, mint: regret că probabil voi jigni sau îmi voi îndepărta trei oameni la care ţin şi pe care-i preţuiesc, dar cred că e timpul pentru o mică revoluţie acolo, altfel e final de partidă).
   Repet: nu va fi încă o petiţie, va fi o rugăminte politicoasă, o încurajare plină de respect faţă de nişte critici fundamentali ai ultimelor patru decenii din secolul trecut, de a se retrage într-un moment în care e timpul ca lucrurile să fie citite, reconsiderate şi revalorizate critic altfel.
     Sunt încurajat în acest demers de valul de comentarii şi de indignare legitimă pe care l-am văzut în ultimele două zile, care a solidarizat scriitori dintre cei mai diferiţi ca orientări şi gusturi. Probabil că se vor găsi deştepţi care să se apuce de glumiţe, alţii care să arunce în derizoriu o astfel de iniţiativă, cum au aruncat în derizoriu instituţia Premiului „Mihai Eminescu”, dar cred că dacă nu facem acum nimic (în afară de crâcneli pe facebook, bloguri şi câteva reviste nealiniate), lucrurile se vor împuţi(na) tot mai tare.
     Sunt deschis la orice propunere în ceea ce priveşte termenii redactării acestei scrisori deschise, atâta timp cât ea va spune clar că le cerem acestor critici venerabili să lase o nouă generaţie să se ocupe de ceea ce ei ne-au dovedit, în frunte cu preşedintele Uniunii Scriitorilor, că nu mai sunt în stare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu